bloed ontlasting 2

Bloed in ontlasting van de hond

[ez-toc]

Een hond in huis is erg gezellig, tot je hond ziek wordt. Dan is het allemaal niet meer zo leuk. Je moet dan vaak naar de dierenarts, je bent veel tijd kwijt aan de behandelingen en jouw beestje is niet echt op zijn gemak. Eén van de dingen waar een hond last van kan hebben is bloed in de ontlasting. Is dit nu iets waar je je druk om moet maken of is het iets wat wel weer over gaat? Om daar antwoord op te krijgen moet je snel verder lezen, we leggen het je allemaal uit!

Bloed ontlasting

Is mijn hond ziek?

De meeste mensen denken gelijk dat het iets heel ernstig is als hun hond bloed in de ontlasting heeft. Dit is natuurlijk een heel logische reactie, het ziet er namelijk toch een beetje raar uit. Gelukkig is het niet altijd zo dat een hond met bloed in de ontlasting gelijk ziek is.  Er kan echter in sommige gevallen toch sprake zijn van een ernstig iets waardoor je hond bloed heeft in zijn poep, zo kan het zijn dat er een tumor in het darmkanaal zit. Dit heb je liever niet, maar voor de zekerheid kun je dus toch maar  beter een naar de dierenarts gaan.

Het is dus niet altijd zo dat je hond gelijk ziek is als er bloed in de ontlasting zit. Hieronder kan je alle oorzaken eens bekijken. Het is echter wel belangrijk dat je direct naar de dokter gaat als je het niet vertrouwd. Sommige oorzaken van het bloed kunnen namelijk wel gevaarlijk zijn voor de hond, let hier dus op!

Hoe kan het komen dat mijn hond bloed in ontlasting heeft?

Er zijn dus verschillende oorzaken voor bloed in de ontlasting. We zullen ze allemaal even doornemen. Op de eerste plaats kan het zijn dat de hond last heeft va neen pavovirus. Dit is een vrij bekend virus, aardig wat honden hebben er dan ook last van. Dit virus zorgt er voor dat de celwand van de darmen kapot gaat, hierdoor komt er bloed in de poep terecht.  Het kan ook komen door een darmontsteking. Dit kan zijn in de dikke of in de dunne darm. In de dikke darm een ontsteking zorgt er voor dat er meestal bloed of slijm meekomt in de poep.

Als het in de dunne darm zit dan is de poep aardig zwart met hier en daar een beetje bloed. Weer een andere oorzaak is de Clostrium Perfingens-bacterie, door deze bactetie kan de dikke darm gaan ontsteken. De toxines die geproduceerd worden zorgen voor bloederig braaksel en waterige diarree met bloed. Je hond is hierbij meestal ernstig ziek. Je moet dan echt naar de dierenarts gaan!

Start met vergelijken

Maar ook wormen kunnen de boosdoener zijn, wanneer er bloed in de ontlasting te vinden is. Om een voorbeeldje te noemen: de zweepworm (Trichuris vulpis). Deze beschadigt de darmwand ernstig, waardoor opeens heftige bloedarmoede en bloederige diarree kunnen voorkomen. Ook de haakworm (Uncinaria stenocephala) zorgt voor veel schade aan het weefsel in de darm. De naam zegt het al, deze worm haakt zich vast aan de darmwand en voedt zich met het bloed van jouw beestje. Dit heeft bloederige diarree en bloedarmoede als gevolg.

Bloed in ontlasting van je hond kan ook ontstaan zijn door Giardia. Deze eencellige parasiet (flagellaat) is één van de van de meest voorkomende darmparasieten die we zien bij honden. Ga bij vermoeden van besmetting altijd naar een dierenarts. Het duurt namelijk vaak een tijdje tot de diagnose gesteld kan worden, maar de behandeling is wel echt nodig. Helaas komt het ook nog wel eens voor dat je hond een voorwerp heeft ingeslikt, dit voorwerp kan voor aardig wat problemen zorgen. Niet alleen scherpe voorwerpen, zoals tandenstokers, stukjes bot of steen, kunnen zorgen voor schade. Ook wanneer het voorwerp vast gaat zitten en zorgt voor verstopping, kan er flinke wat schade gemaakt worden. Hierdoor kan de hond bloederige ontlasting krijgen.

Mijn hond verzekeren

Het kan natuurlijk zomaar voorkomen dat jouw hond inderdaad iets heeft wat behandeld moet worden. Als dit het geval is dan kan het nog wel eens zo zijn dat je aardig wat geld kwijt bent. Het is namelijk nog niet zo goedkoop om een behandeling te laten plegen voor je hond. Ook moet je nu eenmaal de medicijnen betalen voor de hond, ook deze zijn niet echt gratis. Gelukkig kan je wel kosten besparen, dit is door een hondenverzekering af te sluiten. Door middel van deze verzekering kan je de kosten die je maakt declareren bij de verzekering. Hierdoor bespaar je dus aardig wat geld, al helemaal als je een hond hebt die een vrij uitgebreide behandeling nodig heeft. Klik hier om een overzicht te krijgen van alle soorten dierenverzekeringen, zo kan je precies zien wat nu de voordelen zijn en wat de prijs is van een bepaalde verzekering.

Blog delen op Social Media :

Waarom uw hond verzekeren?

Top 3
hondenverzekeringen

Vorige slide
Volgende slide

Gerelateerde dieren blogs