Honden met de ziekte van Cushing hebben een verhoogd gehalte van het hormoon cortisol in het bloed. Gewoonlijk wordt cortisol door het lichaam aangemaakt in stresssituaties om het lichaam voor te bereiden op een actie (vluchten of vechten). Echter, als jouw hond de ziekte van Cushing heeft dan is het gehalte aan het hormoon cortisol in het bloed extreem hoog. Als je dit extreem hoge hormoon niet laat behandelen dan wordt de hond steeds zwakker, en kan ten slotte aan de aandoening overlijden. De ziekte is vernoemd naar de Amerikaanse neurochirurg Harvey Cushing die de ziekte in 1912 voor het eerst beschreef. Twee klieren die dicht bij de nieren liggen produceren het hormoon cortisol. Deze nieren worden ook wel de bijnieren genoemd. De productie en afgifte van cortisol door de bijnieren wordt gecontroleerd door het hormoon ACTH. Dit hormoon wordt geproduceerd in de hypofyse, een kleine klier aan de onderzijde van de hersenen.
Drie vormen van de ziekte van Cushing bij honden
Hypofyse-afhankelijke Cushing is met 85 procent van de gevallen de meest voorkomende vorm van de ziekte. Het wordt veroorzaakt door een langzaam groeiende, vaak goedaardige, tumor in de hypofyse. Deze tumor produceert grote hoeveelheden van het hormoon ACTH, dat weer zorgt voor een te hoge productie van cortisol door de bijnieren. De tweede vorm van de ziekte van Cushing wordt bijnier-afhankelijke Cushing genoemd. Bij deze vorm van de ziekte produceert een, vaak goedaardige, tumor in één of soms beide bijnieren grote hoeveelheden cortisol. De derde vorm van de ziekte van Cushing is geïnduceerde Cushing. Deze vorm van de ziekte ontstaat door een langdurige behandeling met corticosteroïden (prednisolon, dexamethason) om bepaalde ziekteprocessen, zoals allergieën, te onderdrukken. Behandeling van de ene kwaal veroorzaakt in dit geval een andere kwaal. Vooral oudere honden hebben last van de ziekte van Cushing. Ook zien we dat de ziekte vaker voorkomt bij kleineren rassen. De verschijnselen van de ziekte zijn vergelijkbaar met de verschijnselen die je ziet bij ouder wordende honden, maar dan extremer. Dat maakt het soms moeilijk om een diagnose te stellen. Bij bijna 10 procent van de honden die de ziekte van Cushing heeft wordt ook suikerziekte gediagnosticeerd. De meest voorkomende verschijnselen zijn: overmatig drinken, veel plassen, mogelijk incontinentie, gulzig eten, vraatzucht, dikke (hang) buik, dunnere huid, verlies van haar, of telkens terugkerende huidproblemen, verlies van spieren, lusteloosheid, veel hijgen en verhardingen in de huid. Niet alle symptomen zullen vertoond worden als jouw hond suikerziekte heeft, maar als je maar enigszins twijfelt dan direct de dierenarts raadplegen. De dierenarts zal dan een test doen met de urine van de hond om de cortisol/creatinine ratio te bepalen. Soms kan bloedonderzoek al een duidelijke aanwijzing geven dat de ziekte van Cushing in het spel is (verhoogde waarde van het enzym alkalische fosfatase en vaak verlaagde schildklierwaarde T4). De ziekte van Cushing is goed te behandelen als je er maar op tijd bij bent. Als er een tumor aanwezig is, kan deze soms worden verwijderd. Meestal wordt er echter een behandeling met medicijnen ingesteld.
Vetoryl® is het enige geregistreerde diergeneesmiddel voor de behandeling van de ziekte van Cushing bij de hond. Dit medicijn blokkeert de aanmaak van cortisol en moet daarom dagelijks en blijvend gegeven worden, waarbij middels bloedonderzoek de juiste dosering moet worden bepaald. Wanneer naast de ziekte van Cushing ook suikerziekte aanwezig is, dienen beide aandoeningen behandeld te worden, maar is de prognose op de langere termijn minder gunstig dan dieren die geen suikerziekte hebben.
Corona Direct Verzekeringen in geval van de ziekte van Cushing
Mocht jouw hond de ziekte van Cushing hebben dan is het verstandig dat je als eigenaar goed verzekerd bent. Corona Direct Verzekeringen biedt vele garanties die je hieronder op een rij zult zien staan. Bij elk schadegeval betaal je een vrijstelling van 20 procent van de behandelingskosten, met een minimum van 150 euro. Een schadegeval gaat over de kosten bij een ziekte of een ongeval. De kosten van een jaarlijkse inenting of gewone consultatie worden niet vergoedt.
Honden zijn vanaf de derde maand nadat je de verzekering hebt afgesloten verzekerd tegen ziekte. Mocht er sprake zijn van een ongeval dan is de hond direct verzekerd.
Soms kan er – bijvoorbeeld als gevolg van een gedekt schadegeval – sprake zijn van speciale dieetvoeding. Corona Direct Verzekeringen vergoedt dit speciale voer gedurende maximaal vier maanden. Als jouw hond wegens ziekte te overlijden komt binnen de eerste zes levensjaren, dan betaald Corona Direct Verzekeringen een gedeelte van de aankoopprijs van de hond terug. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je zelf wegens gezondheidsproblemen in het ziekenhuis moet worden opgenomen. Dan heb je soms geen keuze om jouw trouwe viervoeter in een professionele kennel te laten verblijven. Corona Direct Verzekeringen vergoedt de opvangkosten van je hond tot maximaal 400 euro bij een zilveren verzekering en tot maximaal 750 bij een gouden verzekering. Corona Direct Verzekeringen garandeert een directe verzekering waarbij je direct geholpen wordt en snel wordt uitbetaald in het geval van ziekte of een ongeval. De klantenservice van de verzekeraar staat 24 uur per dag en 7 dagen per week klaar in het geval van schade.
Vele mogelijkheden
Nu zijn er vele mogelijkheden en vele verzekeraars waar je uit kunt kiezen. Het is belangrijk om diverse verzekeringen met elkaar te vergelijken om te zien welke verzekering het beste bij je past. Bij Aegon snappen ze dat jouw huisdier jouw beste maatje is. Zij bieden de beste zorg in het geval van ziekte of een ongeluk. Als je niet voor onverwachte uitgaven wilt komen te staan en zelf je dierenarts wilt kiezen zijn zij de ideale verzekeraar voor jou. Dan hoef je jezelf geen zorgen te maken bij onverhoopte gebeurtenissen. Je kiest zelf naar welke dierenarts je in Nederland gaat. De rekening stuurt je naar de verzekeraar. Zij vergoeden tot maar liefst 3500 euro per jaar. Met slechts één keer een eigen risico van 50 euro als je de declaraties eenmaal per kalenderjaar indient.