hond

Wanneer je hond een dagje ouder wordt

[ez-toc]

Als baasje van een hond weet je dat je lieve, speelse pup niet altijd jong blijft. Er komt een tijd – en die komt altijd sneller dan gewenst – dat je hond oud wordt. Alles gaat wat trager, alles gaat wat moeizamer. Hoe kun je de beste zorgen voor je viervoetige senior?

1. Anticipeer

Wanneer je hond oud wordt, kunnen er allerlei klachten op komen zetten. Dit is niet altijd te voorkomen, maar het is goed om eventuele toekomstige klachten al in gedachte te houden, wanneer je hond nog jong is. Belast de gewrichten niet teveel, bijvoorbeeld door eindeloos te apporteren. Zorg er tegelijkertijd wel voor dat je hond een goede conditie opbouwt, zodat hij ook op oudere leeftijd nog energie heeft om een blokje om te gaan.

2. Bied comfort

Je hond zal, wanneer hij ouder wordt, steeds minder energie hebben. Het kost hem namelijk veel moeite om warm of koel te blijven en voedsel te verteren. Ook heeft je hond wellicht ongemakken, zoals pijnlijke gewrichten. Het is goed om zo af en toe op controle te gaan bij je dierenarts, zodat hij je inzicht kan geven over de conditie van je hond. Bied je hond comfort door hem een fijne, zachte slaapplaats te bieden buiten de tocht en op een rustige plek. Wandel met je hond, maar houd rekening met zijn limiet. Wees ook geduldig; wellicht loopt hij niet meer zo snel als vroeger.

3. Seniorenvoeding

Sommige oudere honden worden snel mager, doordat essentiële nutriënten niet of in weinige maten door het lichaam worden opgenomen. Andere worden juist dikker, omdat ze minder bewegen. Als je twijfelt, kun je met je dierenarts bespreken of het tijd is om over te schakelen op seniorenvoeding en zo ja, welk merk geschikt is.

4. Mentale ondersteuning

Ook de geest van je hond wordt een dagje ouder. Wellicht kan hij bepaalde drukte, zoals visite of spelende kinderen niet meer aan. Houd hier rekening mee door hem een fijn en rustig plekje te geven met zo min mogelijk prikkels, wanneer er visite over de vloer komt. Sommige honden gaan op den duur ook dementeren, waardoor ze incontinent kunnen worden, gedesoriënteerd raken en interactie vermijden. Hoewel medicatie dit soms kan remmen, is vooral aandacht en veel geduld belangrijk. Geef je hond voldoende rust en spendeer wat meer tijd met hem, zodat hij zich minder gestrest voelt wanneer hij even niet weet waar hij is. Zie het niet als een last. Ga gewoon voor het goedkoopste internet en/of neem een abonnement op Netflix, zodat jullie samen al jullie favoriete series kunnen kijken. Wees gegarandeerd dat je hond dat soort momenten waardeert.

 

 

 

 

 

Blog delen op Social Media :

Waarom uw hond verzekeren?

Top 3
hondenverzekeringen

Vorige slide
Volgende slide

Gerelateerde dieren blogs