Welke hond

Een puppy kopen

[ez-toc]

Een puppy, misschien wel één van de meest schattige soorten beestjes die er bestaan. Veel mensen in Nederland nemen ieder jaar weer een puppy, al worden ze na verloop van tijd natuurlijk wel een stukje groter. Een puppy is over het algemeen toch wel een beetje een duur beest om in huis te hebben, veel duurder dan bijvoorbeeld een konijn of een cavia. Maar waarom is dit nu eigenlijk zo? Wat komt er allemaal kijken bij het kopen van een puppy? Dat gaan we jou in dit artikel allemaal duidelijk maken!

Puppy kopen

Een puppy kopen, wat kost dat?

De vraag die hierboven staat is een beetje lastig te beantwoorden. Je hebt namelijk het aankoop bedrag van de hond, maar er zijn ook een hoop kosten die er nog bij komen. Als we kijken naar wat een puppy eigenlijk kost dan zien we dat de prijzen sterk uiteen lopen afhankelijk van het ras. De meeste honden kosten €200,- gemiddeld, maar sommige hondenrassen kunnen wel oplopen tot om en nabij de €1000,-.

Dit is dus wel iets waar je over na zal moeten denken, bepaalde rassen kosten nu eenmaal een stukje meer. Er zijn natuurlijk ook nog veel meer bijkomende kosten zoals de behandelingen en het opvoeden zelf, er blijkt uit onderzoek dat een gemiddelde puppy ongeveer €83,- euro in de maand kost om te verzorgen.

Start met vergelijken

Waar kan ik een puppy kopen?

Goed, je hebt besloten dat je een puppy wilt gaan kopen. De vraag is alleen waar je dan een puppy kan halen. Er zijn verschillende plekken waar je heen kan gaan. Zo heb je op de eerste plaats natuurlijk mensen thuis die een puppy verkopen. Dit kan te maken hebben met het feit dat ze anders te veel honden thuis hebben.

Zoek een goede fokker

Maar je kan er ook voor kiezen om naar een soort puppy fokker te gaan. Deze hebben vaak honden van wie de puppy’s verkocht worden. Het voordeel van deze honden is dat je vaak veel beter weet wat voor soort hond je nu eigenlijk hebt, deze mensen hebben vaak meer kennis over de betreffende hond.

Ook krijg je bij de fokker in de meeste gevallen een verklaring mee waarop staat wat voor soort ras het is en wat de achtergrond de hond heeft. Dit is nodig om een beetje een beeld te kunnen vormen van de hond, vraag hier dus wel om als je naar een fokker gaat.

Een pup uit het asiel

Of je kan een puppy in het asiel halen, al vindt je hier over het algemeen veel oudere honden. Een voordeel van het asiel is dat deze honden vaak al zindelijk zijn, ook zijn ze veel goedkoper dan als je ze van een particulier persoon koopt.

Het nadeel is wel weer dat sommige honden in het asiel problemen kunnen hebben met hun gedrag, hierdoor kan het nodig zijn om een bepaalde soort cursus te volgen om dit gedrag vervolgens af te leren. Deze zijn uiteraard niet gratis, ook hier is het dus aan te raden om na te vragen wat voor soort hond het is en of de hond bepaalde dingen heeft die speciale aandacht verdienen.

Waar op letten bij het kopen van een puppy?

Er zijn een hoop onderdelen waar je rekening mee moet houden met het kopen van een pup, het is dan ook echt niet zo dat je dit even snel in een middagje doet. Deze dingen moet je in gedachten houden, anders zou het zomaar zo kunnen zijn dat je voor veel onvoorziene kosten komt te staan. Om je een beetje op weg te helpen hebben we hier enkele van deze belangrijke punten op een rijtje gezet.

Kijk wat voor ras het is

Dit klinkt wel logisch maar het is echt iets waar de meeste mensen helemaal niet bij stilstaan. Een hond heeft een bepaald soort ras. Nu is bij de hond dit ras wel echt van cruciaal belang, het is niet net als bij een kat. Bij een hond heeft ieder ras bepaalde eigenschappen, denk bijvoorbeeld aan een harige vacht of aan een spitsneus.

Voordat je zomaar een pup neemt is het handig om hier even bij stil te staan. Je wilt immers wel weten hoe de hond er later dan uit gaat zien, op internet zijn alle kenmerken van de honden zeer eenvoudig te vinden.

Onderzoek de achtergrond van de hond

Dit is met name belangrijk als je een pup koopt uit het asiel, je weet niet wat er met de hond aan de hand is. Sommige honden komen in het asiel terecht omdat ze agressief zijn of omdat ze iets anders hebben, dit wilt je liever niet. Je kunt gewoon even bij het asiel of bij de verkoper van de pup vragen wat de ‘geschiedenis’ is van de hond. Meestal krijg je wel een medisch rapportje mee met alle dingen die er gebeurt zijn bij de hond.

Hier staat dan ook in of de hond al een chip heeft en of hij al bepaalde inentingen heeft gehad. Dit loont altijd om hier even naar te kijken, het kan namelijk aanzienlijk veel geld schelen als jouw toekomstige pup al voor de basisonderdelen behandeld is. Deze hoef je dan immers niet meer zelf te betalen.

Kijk naar de grootte van het ras

Dit hoort bij het ras thuis maar het is het waard om dit apart te vermelden. Een pup is natuurlijk altijd schattig en klein, maar dit blijft hij niet voor altijd! Voordat je de eerste de beste puppy koopt is het belangrijk dat je kijkt naar de grootte van de hond als hij ouder wordt. Als je een woning hebt die niet al te groot is dan is het geen verstandige keuze om een enorme hond in huis te nemen. Kijk hier dus even naar, voordat je in de toekomst met een reusachtig beest op de bank zit.

Wat komt er kijken bij het kopen van een puppy?

We hebben het al even kort aangekaart, maar er komt veel meer kijken bij het kopen van een puppy los van het aankoop bedrag. Zo moet je ook de vaccinaties, castratie en de behandelingen betalen. Het bedrag hiervan kan natuurlijk aardig oplopen, al helemaal als je een puppy hebt die erg vaak naar de dierenkliniek moet. Er zijn namelijk soorten hondenrassen die vaker een behandeling nodig hebben, bij deze rassen ben je dus aardig wat geld kwijt. Gelukkig is hier een oplossing voor, je kan er namelijk voor kiezen om een puppyverzekering af te laten sluiten.

Een hond wordt groot

Een hond wordt na verloop van tijd groot, een pup blijft dan ook maar enkele maanden tot jaren klein. Hierna is hij volgroeid tot een volwassen hond, echt een beest van formaat. Dit brengt veel meer kosten met zich mee, je betaalt nu eenmaal meer voor een volwassen hond dan voor een puppy. Ook zal je dus in huis wel enkele aanpassingen moeten maken voor de hond, zo moet je een plekje hebben voor de mand en je moet er voor zorgen dat er een ruimte is in de buurt waar je de hond kunt uitlaten.

Een pup heeft opvoeding nodig

Een pup die je koopt is vanaf het begin nog niet helemaal zindelijk, dit zal hij dus moeten leren. Het is niet altijd makkelijk om een hond op te voeden, je zult dus echt wel eens moeite hebben met de hond. Zo zal een puppy in het begin nog regelmatig binnen plassen of poepen, je zult er voor moeten zorgen dat hij dit afleert. Ga dus zo snel mogelijk met hem naar buiten om te laten zien waar hij kan poepen. Door dit regelmatig te doen zal je zien dat de hond zich steeds meer begint te gedragen. Beloon dit goede gedrag dan ook eens met een koekje, zo zal hij het nog sneller leren!

Een verzekering afsluiten

Door een puppy verzekering kan je veel van de gemaakte kosten heel eenvoudig declareren en terugvragen. Zo hoef je dus niet zo veel zelf te betalen, de verzekering die vergoed het. Je betaalt wel premie, maar dit bedrag is al vele malen lager dan het bedrag wat je anders kwijt zo zijn. Op onze site kun je heel eenvoudig deze verschillende verzekeringen vergelijken, zo kan je precies zien wat nu de voordelen en de nadelen zijn van een bepaalde verzekering. Wil je meer weten over een bepaalde dierenverzekering, klik dan hier om meer te leren. Bespaar tijd en geld, kies voor een puppy verzekering.

Blog delen op Social Media :

Waarom uw hond verzekeren?

Top 3
hondenverzekeringen

Vorige slide
Volgende slide

Gerelateerde dieren blogs