Coccidiose bij vogels

Coccidiose bij vogels

[ez-toc]

Coccidiose bij vogels is een ziekte die veel voorkomt bij vogels. Deze aandoening is bij een vroege identificatie goed te behandelen met de juiste medicijnen. Coccidiose behoort tot de zogenaamde “eencellige” parasieten (protozoa). Deze protozoa zijn zo klein dat ze alleen met de microscoop te bekijken zijn. Deze protozoa nestelen zich in de darmen en lever van de gastheer (de vogel). Protozoon vermeerderen zich in de darmwandcellen in grote getale en vernielen daarbij de darmcellen. Een deel hiervan komt met de ontlasting mee en wordt oócyste genoemd. Deze oócyste kunnen aangetoond worden in de ontlasting van de vogels. Bij vogelliefhebbers is coccidiose een van de bekendste ziekten die ondanks alle moderne geneesmiddelen nog altijd tot grote problemen kan leiden bij de vogels. De ernst van de ziekteverschijnselen hangt af van de graad van besmetting. Bij een geringe besmetting zal de vogel weinig of bijna geen last hebben. Bij een iets ernstiger infectie zal de ontlasting wat dunner zijn. Bij een ernstige infectie zullen de vogels gaan vermageren en de ontlasting zal dan zo dun als water zijn, waarbij de vogels veel gaan drinken. De oócyste die zich in de ontlasting bevinden moeten zich eerst ontwikkelen voordat ze voor andere vogels besmettelijk zijn. Dit wil zeggen, dat gerijpte oócysten die door de vogels zijn opgenomen, de ziekte veroorzaken. Dit rijpen´ gaat het snelst in een warme vochtige omgeving. De vogels kunnen zich besmetten via drinkwater, drinkbakken en manden. Daarom is de dagelijkse hygiëne van enorm belang in combinatie met een goed hokklimaat. Het hok moet minimaal dagelijks schoongemaakt worden en regelmatig reinigen met de brander is een must. Naast het schoonhouden van het hok en de drinkbakken etc. moeten de dieren ook allemaal tegelijk behandeld worden. Het gemedicineerde water dagelijks in de ochtend verversen. Door een drinkwaterkuur met bepaalde geneesmiddelen kunnen de vogels weer vrij van coccidiose worden. Een enkele keer echter blijkt het noodzakelijk de kuur te herhalen wanneer er in de ontlasting toch nog oócysten gevonden worden. Een onderzoek van de ontlasting(een week na de laatste toediening van de medicijnen) is zeer raadzaam.

Goed verzekerd bij de dierenarts

Nu zijn er vele mogelijkheden en vele verzekeraars waar je uit kunt kiezen. Het is belangrijk om diverse verzekeringen met elkaar te vergelijken om te zien welke verzekering het beste bij je past. Bij Aegon snappen ze dat jouw huisdier jouw beste maatje is. Zij bieden de beste zorg in het geval van ziekte of een ongeluk. Als je niet voor onverwachte uitgaven wilt komen te staan en zelf je dierenarts wilt kiezen zijn zij de ideale verzekeraar voor jou. Dan hoef je jezelf geen zorgen te maken bij onverhoopte gebeurtenissen. Je kiest zelf naar welke dierenarts je in Nederland gaat. De rekening stuurt je naar de verzekeraar. Zij vergoeden tot maar liefst 3500 euro per jaar. Met slechts één keer een eigen risico van 50 euro als je de declaraties eenmaal per kalenderjaar indient.

Blog delen op Social Media :

Waarom uw vogel verzekeren?

Beste vogelverzekering
voor papegaaien

Gerelateerde dieren blogs

Mijn papegaai is ziek

Mijn papegaai is ziek

Heb je een papegaai als huisdier? Het is belangrijk om te weten hoe je kunt herkennen wanneer je gevederde vriend

Bek- en vederrot bij vogels

Bek- en vederrot bij vogels

Bek- en vederrot wordt veroorzaakt door een circovirus, en komt voor bij papegaaiachtigen. Vogels raken met deze aandoening besmet door

Benieuwd naar de vogelverzekering van Figo Pet?