dierenverzekeringvergelijken-afbeeldingschadedoorkat

Dekt de verzekering schade aan je inboedel door je kat?

[ez-toc]

Bijna zestig procent van de Nederlandse huishoudens heeft een huisdier, waaronder 2,6 miljoen katten. Veel kattenbezitters vragen zich af of een verzekeraar schade aan de inboedel door katten vergoed. Na het lezen van dit artikel weet je hoe dit zit.

Schade door je eigen kat

De meeste inboedelverzekeraars dekken schade die door je kat aan de inboedel is toegebracht niet, hoe uitgebreid de afgesloten verzekering ook is. De redenatie van verzekeraars is dat je als verzekerde weet dat dieren in huis nu eenmaal risico’s met zich meebrengen. Je draagt dus zelf de verantwoordelijkheid voor schade die katten aan je inboedel toebrengen. Dit geldt zowel voor schade door je eigen kat als voor schade door de katten van anderen die je zelf tot je woning hebt toegelaten, zoals logees.

Start met vergelijken

Schade door ‘indringers’

De situatie ligt anders als de kat zonder jouw goedkeuring je huis is binnengegaan en je inboedel heeft gesloopt, bijvoorbeeld als je ’s zomers vanwege de hitte de deur open hebt laten staan. Dan kun je meestal wel op een vergoeding door de inboedelverzekeraar rekenen. Zeker als de boosdoener een zwerfkat is of je niet weet wie de eigenaar van het dier is. Als je wel weet van wie de kat is, dan zal de aansprakelijkheidsverzekering van die persoon de schade aan je bezittingen vergoeden. Als je zeker wilt weten of je inboedelverzekering schade door katten dekt, lees dan de polisvoorwaarden goed door of neem contact op met je verzekeraar.

Kat verzekerd op inboedelverzekering

Hoewel jij je kat ziet als een volwaardig gezinslid met een eigen persoonlijkheid, zijn huisdieren wettelijk gezien geen personen, maar bezittingen. Dat betekent dat je kat via je inboedelverzekering is verzekerd tegen schade (letsel of verlies) door onvoorziene en plotselinge gebeurtenissen. In de praktijk betekent dit overigens dat alleen schade aan raskatten wordt vergoed. Raskatten hebben, gezien het flinke geldbedrag dat je er meestal voor neertelt, ook een financiële waarde en niet alleen een emotionele waarde.

Dieren hebben net als goederen een nieuwwaarde of dagwaarde. Bij schade aan nog heel jonge raskatten zal je de nieuwwaarde vergoed krijgen, maar bij oudere katten is er sprake van ‘afschrijving’ en dus zul je de dagwaarde uitgekeerd krijgen. Dit klinkt kattenliefhebbers natuurlijk erg cru in de oren en het is alleen maar te hopen dat je kat niets overkomt. Mocht dat toch gebeuren, dan weet je dat je in sommige gevallen een beroep kunt doen op je inboedelverzekering. Heb je geen raskat, dan kun je er wel voor kiezen om een kattenverzekering af te sluiten voor de medische kosten van je kat.

Schade aan andermans bezittingen door je kat

Het kan natuurlijk ook gebeuren dat je kat de bezittingen van iemand anders sloopt. In dat geval ben je als eigenaar van de kat aansprakelijk en kan de andere partij de schade vergoed krijgen via jouw aansprakelijkheidsverzekering. Dat is ook het geval als je, op het moment dat je kat de schade veroorzaakt, zelf op vakantie of zakenreis bent en je kat bij anderen logeert. Jij blijft de eigenaar van de kat en bent dus aansprakelijk. Overigens zal een verzekeraar bij een schadeclaim altijd goed onderzoeken of er geen sprake was van noodweer, overmacht of schuld aan de kant van de persoon die de schade heeft geleden.

Blog delen op Social Media :

Waarom uw kat verzekeren?

Beste
kattenverzekeringen

Vorige slide
Volgende slide

Gerelateerde dieren blogs