luizen hond

Luizen bij de hond

[ez-toc]

Honden zijn erg gezellig om in huis te hebben, al helemaal nu het weer lekker weer begint te worden. er zit echter ook een nadeel aan, dat is het feit dat je hond last kan krijgen van luizen. Door het lekkere weer gaan veel mensen wandelen met de hond, hier komen ze in het bos of op straat vaak andere honden tegen. Het kan dan ook zomaar gebeuren dat jouw hond ook luizen krijgt, dat deze over komen gesprongen via een andere hond. Dit is niet zo fijn, je bent altijd weer wat langer bezig om jouw hond luis vrij te maken. Maar wat moet je nu eigenlijk doen en kan je het krijgen van luizen op een of ander manier voorkomen? Lees verder om daar achter te komen!

Start met vergelijken

Bloedluis en haarluis bij een hond

Er zijn twee soorten luizen, je hebt de bloedluis en de haarluis. Beide soorten luizen kunnen op de hond terecht komen. De bloedluis leeft van het bloed van de hond, eigenlijk net als een mug. Normaal gesproken gaat deze luis op zoek naar vogeltjes, maar als deze er niet zijn dan kan het dus voorkomen dat jouw hond gebeten wordt door dit beestje. Ook katten en mensen kunnen deze soort luizen krijgen. De haarluis komt ook voor het bloed, maar deze kan ook leven van de huidschilfers. Ze gaan in de huid van de hond leven, je kunt deze luizen dus zien als je de vacht gaat kammen. Het vervelende aan deze soort luis is dat ze zich gaan nestelen, hierdoor zijn ze lastig uit te kammen.

Een luis legt eitjes, vervolgens komen hier larven uit en dan zijn het pas echt grote luizen. Deze kunnen dus voorkomen in de vacht van de hond. Als de luis eitjes legt dan zorgt deze er voor dat de eitjes plakken, hierdoor zitten ze stevig in de huid vast.

De oorzaken van luizen bij honden

Het komt niet heel vaak voor dat een hond daadwerkelijk besmet wordt door deze kleine beestjes. Als je namelijk jouw hond goed verzorgt en als je een schoon huis hebt dan is er geen reden om je druk te maken. Het is echter wel zo dat jouw hond dus besmet kan raken met de luizen als ze veel in contact komen met andere honden, bijvoorbeeld bij een wandeling of bij een potje rennen in het park. Maar ook indirect contact kan er voor zorgen dat de hond last krijgt, de luizen kunnen namelijk op zijn vacht springen.

Als jouw hond luizen heeft dan kun je dit vaak herkennen aan de jeuk die hij heeft. Hij loopt vaak te krabben en te bijten, dit leidt weer tot beschadiging aan de huid. De kleine rode plekjes laten zien waar de luis nu eigenlijk gebeten heeft. Luizen zijn bijna niet te zien, al kun je ze wel vinden als je gaat kammen in een kamer waar voldoende licht is. Ook kan de huid een beetje gaan stinken als hij last heeft van luizen.

luizen honden

De behandeling tegen luizen

Luizen zijn dus niet de meest erge dingen die er bestaan, het is echter wel belangrijk dat je er iets aan doet. De hond die heeft er namelijk erg veel last van, dat is dan ook de reden dat hij zoveel loopt te krabben op een dag.  Om de luizen weg te halen hoef je niet helemaal naar de dierenkliniek, wel is het handig om bepaalde vlooienmiddelen te halen. Deze werken ook op luizen. Denk dus aan bepaalde soorten zeepjes of shampoo die er voor zorgen dat de luizen door gaan. Ook kun je de hond een middeltje geven tegen de luizen, een soort kuur. Deze kan je wel alleen halen bij de dierenarts.

Hond laten verzekeren

Als jouw hond dus last heeft van luizen dan is dit niet het einde van de wereld. Het is echter wel belangrijk dat je er iets aan gaat doen. De middeltjes die we hier boven hebben genoemd zijn natuurlijk niet gratis. Dat is dan ook gelijk zo jammer, je bent veel geld kwijt met het behandelen van de hond. Je kunt er wel voor kiezen om een hondenverzekering af te sluiten. Zo zorg je er voor dat je de kosten die je maakt om jouw hond van de luizen af te krijgen kunt declareren. Het voordeel hiervan is dat je aanzienlijk wat geld zal besparen. Je kunt op onze website een overzicht van de verschillende aanbieders van dierenverzekeringen zien, zo weet je precies wat nu de mogelijkheden zijn waar je uit kunt kiezen. Zo hoef je in ieder geval niet meer voor die hoge kosten op te draaien.

Blog delen op Social Media :

Waarom uw hond verzekeren?

Top 3
hondenverzekeringen

Vorige slide
Volgende slide

Gerelateerde dieren blogs