Waarom blaft mijn hond?

Waarom blaft mijn hond?

[ez-toc]

Elk gedrag dat een hond vertoont, komt voort uit een bepaalde motivatie en heeft een functie; de hond probeert jou iets te vertellen. Om te snappen waarom een hond bepaald (ongewenst) gedrag vertoont, zoals overmatig blaffen, is het belangrijk om de lichaamstaal en signalen van een hond te leren begrijpen. Elke hond blaft aangezien dat voor hen een communicatiemiddel is, net als praten voor ons. Je kunt verschillende soorten blaffen onderscheiden. Ze hebben allemaal een andere motivatie en doel. Luister dus goed naar het geblaf van jouw hond om te begrijpen wat hij bedoeld. Denk hierbij aan toonhoogte, de duur van het geblaf en het aantal blaffen. Net als bij een mens kun je ook veel aflezen waarom de hond blaft aan zijn lichaamstaal. Overmatig blaffen kan duiden op abnormaal of ongewenst gedrag.

Opgewonden blaffen

Wat moet je dan doen als het gedrag ongewenst is? Als een hond een beetje opgewonden is bijvoorbeeld omdat jij als baasje thuis komt dan moet dat geaccepteerd worden. Ga echter niet mee in de opwinding en begroet jouw hond kort, maar krachtig. Blijft de hond blaffen dan kun je hem het beste negeren.

Een hond kan ook veelvuldig beginnen met blaffen als je in de buurt van zijn voer of speeltjes komt. Bij voertijd is het belangrijk om de hond aan te leren dat je dicht bij de voerbak mag komen. Dit kun je leren door pups bijvoorbeeld te voeren uit een bak die je zelf vasthoudt. Bij oudere honden kun je dit trainen door telkens wat voer aan de voerbak toe te voegen. Zo leert de hond jou te associëren met een positieve gebeurtenis. Wanneer de hond prooitijd heeft en zijn speeltjes niet wil afgeven, kun je gaan oefenen door zijn speelgoed te ‘ruilen’. Biedt hem bijvoorbeeld wat lekkers aan in ruil voor zijn speeltje. Wanneer hij zijn speeltje loslaat, krijgt hij de beloning en koppel je het commando ‘los’ aan zijn handeling.

Verdedigend blaffen

En ander veelvoorkomend probleem is dat honden ongewenst blaffen tegen de postbode of andere voorbijgangers. Dit gedrag is waarschijnlijk ooit begonnen als verdedigend blaffen. Het blafgedrag kan na verloop van tijd echter aangeleerd gedrag geworden, doordat je het blaffen (vaak onbewust) aandacht hebt gegeven.

Een hond kan natuurlijk ook beginnen met blaffen omdat de hond bang en angstig is. Het is een duidelijk signaal van de hond en mag niet genegeerd worden. De hond mag in deze situatie ook zeker niet gestraft worden. Haal jouw hond uit de situatie die angst oplevert en geef steun door bij hem te zitten en hem rustig te aaien. Je mag uw hond dus wel troosten, maar wek niet de indruk dat je de hond beloont aangezien hij dit kan ervaren als een beloning voor het blafgedrag. Het is belangrijk om de oorzaak van de angst te achterhalen en hier door middel van training mee aan de slag te gaan, indien nodig onder begeleiding van een gediplomeerde gedragstherapeut.

Stressvol blaffen

Ook honden kunnen last hebben van verlatingsangst en kunnen dan beginnen met blaffen. Door te blaffen geeft de hond aan dat hij stress heeft en uit de situatie gehaald wil worden.

Sommige honden kunnen teleurgesteld worden na de verwachting van een verheugend feit. Dit zou bijvoorbeeld kunnen gebeuren wanneer je altijd eerst jouw jas pakt voordat je met de hond gaat wandelen. Als je vervolgens naar de supermarkt moet en de jas pakt, kan de hond de verwachting hebben dat er met hem gewandeld wordt en kan hij alvast enthousiast bij de deur gaan wachten. Wanneer de wandeling echter niet plaatsvindt, kan ongewenst blafgedrag ontstaan door frustratie.

Hond verzekeren voor coaching

Alle hondenbezitters opgelet! Heb jij jouw geliefde viervoeter wel goed verzekerd? Voor jezelf of jouw gezin heb je diverse verzekeringen afgesloten in geval van ziekte of overlijden. Zo weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan als er zich onverhoopt iets voordoet. Echter vele hondeneigenaren zijn niet goed verzekerd als er onverwacht iets met hun huisdier gebeurd. Dan komen zij voor grote financiële uitgaven te staan die voorkomen hadden kunnen worden.

Het is ook verstandig om de verschillende verzekeringen voor je huisdier met elkaar te vergelijken. Zo kun je zien welke verzekering het beste bij jou past. De dierenverzekering van InShared promoot bijvoorbeeld dat zij goedkope premies hanteren per maand. Zij bieden ook een aanvullende Huisdier & Zorg verzekering aan. Mocht er aan het eind van het jaar nog geld open staan dat je niet hebt opgemaakt, dan keert inShared dat bedrag uit. Het kan namelijk gebeuren dan je de verzekering niet nodig hebt gehad omdat je kat of hond het hele jaar geen klachten heeft gehad. Mocht dit het geval zijn dan stort InShared dit bedrag weer terug op jouw rekening. De verzekeraar zegt dan ook niet voor niets dat als we allemaal samen proberen schade te voorkomen, we op die manier de kosten laag kunnen houden. De verzekeringen blijven dan betaalbaar en houden we geld over voor het uitkeren van de jaarbeloning.

Blog delen op Social Media :

Waarom uw hond verzekeren?

Top 3
hondenverzekeringen

Vorige slide
Volgende slide

Gerelateerde dieren blogs