Een verzekering voor je hond is niet verplicht, maar je hebt wel zelf de plicht om goed voor jouw dier te zorgen. Hieronder valt ook de medisch noodzakelijke zorg. Voor een aantal euro per maand is jouw hond voor standaard medische kosten gedekt en kom je niet voor grote financiële verassingen te staan. Voor een (basis)pakket betaal je tussen de €10,- euro en €40,- euro per maand. Er is geen vast bedrag voor een hondenverzekering. Iedere verzekeraar rekent een andere premie en biedt een andere dekking. Welke factoren bepalen de hoogte van de kosten?
Factoren die invloed hebben op de kosten van een hondenverzekering
Er zijn een aantal zaken van invloed op de uiteindelijke hoogte van de maandpremie die je voor de hondenverzekering betaalt. De premie is het bedrag wat je maandelijks betaalt voor de hondenverzekering. Dankzij deze maandelijkse premie is je hond altijd verzekerd voor medische kosten. Welke kosten dit exact zijn hangt af van de verzekeraar waar je de verzekering afsluit en het pakket wat je daar kiest. De basispakketten kennen een lagere maandpremie waarvoor je tegen de meeste basiskosten verzekerd bent. Door een uitgebreider pakket te kiezen of ook aanvullende pakketten erbij te verzekeren, zal het bedrag voor de maandelijkse premie ook toenemen.
De leeftijd van je hond heeft veel invloed op de uiteindelijke prijs van de premie. Bij het afsluiten van een verzekering wordt er gekeken naar de leeftijd van je hond op het moment dat je de verzekering afsluit. Over het algemeen zal de maandelijkse premie veel lager zijn wanneer je hond op dit moment nog jong is. Dit komt voornamelijk doordat er vanuit gegaan wordt dat hoe ouder de hond is, hoe groter de kans op ziekte, blessures en aandoeningen bij de hond is. Wil je zo min mogelijk aan premie betalen? Verzeker je hond dan meteen als puppy.
Ook het ras van je hond heeft invloed op de hoogte van de premie van een hondenverzekering. Bij sommige verzekeraars wordt er onderscheid gemaakt tussen rashonden en kruisingen, bij andere weer niet. Er kan zelfs verschil zitten in de te betalen premies tussen specifieke hondenrassen. Sommige rashonden hebben meer of vaak duurdere medische zorg nodig dan andere vanwege rasspecifieke kenmerken of -problemen. Hier wordt rekening mee gehouden in de hoogte van de kosten voor een hondenverzekering. Doordat hier verschillen in kunnen zitten is het de moeite waard om de beschikbare hondenverzekeringen specifiek voor jouw hond eerst goed met elkaar te vergelijken.
In sommige gevallen kan het geslacht van je hond ook voor verschil in de hoogte van de kosten voor een hondenverzekering zorgen. Het kan zijn dat een verzekeraar verschillende premiebedragen rekent tussen een reu en een teef. Dit verschil wordt voornamelijk bepaald door de mogelijke problemen die per geslacht voor kunnen komen en de specifieke behandelingen die hierbij nodig zijn.
Hoe zwaarder je hond, hoe hoger de premie zal zijn. Het gewicht van je hond heeft invloed op de maandelijkse premie die je voor de verzekering zult moeten betalen. Overgewicht bij honden zorgt voor vele gezondheidsproblemen waardoor dierenartskosten hoog kunnen oplopen. Voor kleine honden zijn de dierenartskosten over het algemeen veel lager dan bij grote honden. Denk bijvoorbeeld aan speciaal dieetvoer voor je hond, medicatie of de te gebruiken middelen bij een operatie. Voor grote honden zijn de kosten van medische behandelingen hoger dan voor kleine honden.
Eigen risico bij het afsluiten van een hondenverzekering
Er wordt niet bij iedere verzekeraar een eigen risico gevraagd. Wanneer dit wel bij de verzekering hoort is dit eigen risico het deel dat je uiteindelijk zelf moet betalen voor de medische kosten die je hond maakt. Bij sommige aanbieders wordt er een vast percentage aan eigen risico gehanteerd, bij anderen kun je aan de hand van een te kiezen vast bedrag zelf bepalen hoe hoog het eigen risico zal zijn. De hoogte van het eigen risico heeft dan ook zeker invloed op de premie kosten voor je hond. Hoe hoger het eigen risico dat jij zelf wilt dragen voor de zorgkosten van je hond, hoe lager de maandelijkse premie zal zijn.
Ook de hoogte van de eigen bijdrage die een verzekeraar hanteert heeft invloed op de uiteindelijke premie prijs van de verzekering die je wilt afsluiten. Wanneer er een eigen bijdrage gevraagd wordt zal dit bedrag in mindering worden gebracht op de declaraties die je bij de verzekeraar indient. Bij een hoge eigen bijdrage zal de maandpremie daarom over het algemeen ook lager zijn. Soms wordt er zowel een eigen bijdrage als eigen risico gehanteerd. Wanneer dit zo is, wordt altijd eerst de eigen bijdrage in rekening gebracht en daarna pas het eigen risico berekend.
Vele mogelijkheden om hondenverzekeringen te vergelijken
Nu zijn er vele mogelijkheden en vele verzekeraars waar je uit kunt kiezen. Het is belangrijk om diverse verzekeringen met elkaar te vergelijken om te zien welke verzekering het beste bij je past. Bij Aegon snappen ze dat jouw huisdier jouw beste maatje is. Zij bieden de beste zorg in het geval van ziekte of een ongeluk. Als je niet voor onverwachte uitgaven wilt komen te staan en zelf je dierenarts wilt kiezen zijn zij de ideale verzekeraar voor jou. Dan hoef je jezelf geen zorgen te maken bij onverhoopte gebeurtenissen. Je kiest zelf naar welke dierenarts je in Nederland gaat. De rekening stuurt je naar de verzekeraar. Zij vergoeden tot maar liefst 3500 euro per jaar. Met slechts één keer een eigen risico van 50 euro als je de declaraties eenmaal per kalenderjaar indient.
De hondenverzekering van Ohra
Breng je per ongeluk schade toe aan de spullen van iemand anders? Met de hondenverzekering van Ohra verzeker je de kosten van bepaalde schades die je aan anderen toebrengt. Hierdoor voorkom je financiële zorgen bij aansprakelijkheid van jezelf, jouw partner en/of je kind. Stel: jouw hond vernielt per ongeluk een eigendom van iemand anders. Dan is de kans aanwezig dat je moet opdraaien voor de schade. Nóg vervelender wordt het als je aansprakelijk bent voor letselschade bij iemand anders. Om financiële schade te voorkomen sluit je gemakkelijk via Ohra een hondenverzekering af.