ziekte van weil

Ziekte van weil bij de hond

[ez-toc]

Een hond is eigenlijk ieder moment van de dag wel gezellig. De reden dat mensen een hond hebben in huis is dat ze op zoek zijn naar een beetje gezelligheid. Meestal lukt dit dan ook wel, maar het kan natuurlijk voorkomen dat jouw hond ziek wordt. Honden zijn nu eenmaal ook maar dieren, op verloop van tijd kan deze dus ook wel eens een ziekte of een aandoening krijgen. Wil je meer artikelen lezen over honden, lees dan onze speciale dierenblog!

Eén van de ziektes die jouw hond kan krijgen is de ziekte van Weil. En geloof ons maar, deze ziekte is echt geen lachertje. Het is één van de meest besmettelijke ziektes die de hond kan krijgen. Wil jij weten wat het is en wat je nu moet doen als jouw hond het heeft dan moet je snel verder lezen, we gaan het jou namelijk allemaal uitleggen.

Ziekte van Weil

Wat is de ziekte van Weil?

Het is een ziekte die van een dier op mens kan worden overgedragen. Het is dan ook zo dat deze ziekte net zoveel gevolgen heeft voor jou als voor de hond. In Nederland komt het niet heel vaak voor, dit komt door de inentingen die de hond krijgt. Maar ieder jaar zijn er nog altijd honden die weer besmet worden, vaak door een baasje wat niet een vaccinatie heeft laten zetten.

Wanneer de hond ziek is dan krijgt deze last van nierfalen en leverfalen. Het is dan ook wel degelijk zaak dat je er iets aan doet als jouw hond het heeft. De meeste honden die de ziekte krijgen, krijgen het van een wild beest. Denk dus bijvoorbeeld aan een rat. Maar ook een paard of een rund kan de ziekte hebben. Deze hond wordt vervolgens besmet door de bacterie.

Start met vergelijken

Hoe wordt de hond besmet?

Goed, het komt dus door de wilde dieren. Maar hoe wordt jouw hond nu eigenlijk besmet? De hond die wordt besmet met de infectie als hij in direct contact komt met het beest, echter kan het ook zijn dat de ziekte in het water zit wat de hond drinkt. Het kom meestal voor in de zomer, dan zijn de kleine dieren vaak weer in de natuur te vinden die deze ziekte met zich meedragen.

Symptomen van de ziekte

Honden met Leptospirose kunnen last hebben van de volgende klachten: Apathie, geen eetlust, braken en diarree (soms met bloedbijmenging), geelzucht, koorts of griep, gewrichts- en spierpijn en veel drinken en plassen of zelfs het stoppen van het plassen. Als jouw hond een van deze symptomen heeft dan is het dus van belang dat je zo snel mogelijk naar de dierenarts gaat voor een controle.

De ziekte van Weil kan worden herkend met een bloedonderzoek waarbij de afweerreactie (antilichamen) van het lichaam tegen de bacterie worden gemeten. Als de hond inderdaad ziek is dan is de kans vrij groot dat hij in de kliniek moet blijven voor een tijdje. Op die manier kan de behandeling het beste worden gestart.

De behandeling

De ziekte van Weil zal behandelt worden door middel van antibiotica. De arts neemt de honden vaak op voor verpleging en op die manier geven ze de injecties. In landen waar de techniek aanwezig is, zal de hond een nier analyse krijgen voor de behandeling. In sommige gevallen moet de hond na klinisch herstel nog een kuur krijgen om voorkomen dat hij het nog een keer krijgt.

Jaarlijkse inentingen

Een manier om er voor te zorgen dat jouw hond niet ziek wordt is om een inenting te halen ieder jaar. Deze inentingen moet je dan wel ieder jaar nemen voor jouw hond, anders bestaat de kans dat hij alsnog ziek gaat worden natuurlijk. Hier zit je niet op te wachten, een inenting elk jaar is dus wel zo handig.

De inentingen worden door de dierenarts gegeven, het zijn niet de meest dure prikken. Een prik kost om en nabij de €20,-. Dit valt dus wel mee, maar als je meerder honden thuis hebt dan ben je elk jaar toch best wel wat geld kwijt. Lees snel verder om achter een manier te komen waarmee je geld kunt besparen!

Hond laten verzekeren

Je kunt er voor kiezen om een verzekering af te sluiten voor jouw hond. Door middel van de verzekering kun je de kosten die je maakt vergoed krijgen van de verzekeraar. Hier vallen diverse soorten kosten onder. Zo vergoed eigenlijk elke verzekering een inenting wel, en er zin zelf verzekeringen die alles vergoeden inclusief de behandeling. Ga dus voor een hondenverzekering en bespaar een hoop!

Blog delen op Social Media :

Waarom uw hond verzekeren?

Top 3
hondenverzekeringen

Vorige slide
Volgende slide

Gerelateerde dieren blogs