Hoefbevangenheid bij paarden

[ez-toc]

Als er sprake is van hoefbevangenheid bij jouw paard dan spreken we van een ernstige pijnlijke aandoening. De ontsteking in de hoef veroorzaakt namelijk een stofwisselingsaandoening.  Hoefbevangenheid is een ontsteking in de hoef waardoor de hoeflamellen gaan ontsteken. Hoeflamellen zorgen ervoor dat de hoefwand en het hoefbeen met elkaar verbonden blijven. De verbinding is bij hoefbevangenheid verbroken en daardoor komt het hoefbeen los van de hoefwand. Deze zakt of roteert dan. Door deze ontsteking krijgt het paard koorts en zwellingen en dat doet veel pijn. Hoefbevangenheid treedt meestal als eerste op aan de voorhoeven. Is het paard al eens hoefbevingen geweest? Dan zal het er altijd gevoelig voor blijven.

Oorzaak

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk die de ziekte veroorzaken. Zo kunnen darmstoornissen een veroorzaker zijn. Een veel voorkomende oorzaak voor darmstoornissen is wanneer een paard een te grote hoeveelheid energierijke voeding binnenkrijgt. Bijvoorbeeld door suikerrijk (voorjaars)gras of een grote hoeveelheid krachtvoer die in één keer wordt gegeven, zoals bijvoorbeeld het leegeten van de voerton. De darmflora wordt hierdoor zodanig verstoord, dat er gifstoffen gevormd worden. Als deze in het bloed terecht komen, kan hoefbevangenheid ontstaan. Ook overgewicht kan hoefbevangenheid veroorzaken. Paarden en pony’s die te dik zijn, hebben een grotere kans om hoefbevangen te raken. Als je paard aanleg heeft om snel dik te worden, is het belangrijk dat hij of zij in beweging blijft. Dat hoeft niet altijd onder het zadel of aangespannen, maar kan ook een wandeling aan de hand of longeren zijn. Wanneer bij een merrie de nageboorte niet binnen 6 uur na de geboorte van het veulen afkomt, kan er baarmoederontsteking ontstaan. Als deze gifstoffen in het bloed terecht komen kan de merrie hoefbevangen raken. Let dus goed op als het veulen geboren is. Slechte verzorging van de hoeven kan onder andere leiden tot zoolkneuzingen en ontstekingen. Een regelmatig onderhoud aan de hoeven en om de 6-8 weken bekappen en/of beslaan door een erkende hoefsmid is dan ook aan te raden. Ook langdurig draven op verharde wegen en/of lang trailervervoer kan acute hoefbevangenheid veroorzaken. Ook door medicijnen kan er hoefbevangenheid ontstaan. Medicijnen bevatten giftige stoffen die in de bloedbaan terecht komen, waardoor ook hoefbevangenheid kan ontstaan. Als je paard of pony gevoelig is voor hoefbevangenheid is het dus slim om vóórdat je de medicijnen geeft altijd eerst goed de bijsluiter te lezen of overleg met je dierenarts.

Diagnose

Hoe kun je de signalen herkennen? Een bevangen paard zal proberen de getroffen hoeven te ontlasten door de achterbenen ver onder het lichaam te plaatsen en het getroffen been (of benen) naar voren te zetten. Het paard wil niet meer bewegen omdat dit veel pijn veroorzaakt. Soms gaan ze zelfs langdurig liggen om zo de voeten te ontlasten. Afhankelijk van de ernst van de hoefbevangenheid kan het hoefbeen los laten van de hoeflederhuid, waardoor het hoefbeen geen steun meer heeft en kantelt. De punt van het hoefbeen steekt dan in de zool. In ernstige gevallen kun je zelfs zien dat het hoefbeen door de zool heen komt.

Behandeling

Aarzel niet als je het vermoeden hebt dat jouw paard hoefbevingen is. Contacteer direct een dierenarts. Geef geen krachtvoer en weidegang meer, maar voer uitsluitend arm en stengelig hooi. In plaats van krachtvoer kun je kiezen voor een vitaminen- mineralensupplement. Zet je paard op nat zand of in de modder om zo de hoef continu te koelen en de druk op de hoef te verdelen/ verlichten. Om pijn en druk te verminderen, is het aan te raden om met de hoefsmid te overleggen voor het verwijderen van het beslag of aangepast beslag aan te brengen.

Preventie

Hier volgen een aantal tips om hoefbevangenheid te voorkomen. Een geleidelijke overgang van de stal naar de wei is belangrijk. Je kunt beginnen met een uurtje per dag en dat opvoeren naar medere uren per dag. Zet je paard in de ochtend buiten, wanneer het fructaan nog laag is. Het is echter niet aan te raden om paarden na nachtvorst op de wei te zetten. Voorkom grazen op een kale weide. Als het gras kort is dan bevat het relatief veel suiker. Geef ’s morgens eerst ruwvoer op stal, dan is jouw paard volgegeten en heeft het minder zin om aangevallen op het gras in de wei. Pas de hoeveelheid krachtvoer aan als je paard de wei in gaat. Stripweiden is een goede oplossing voor gevoelige paarden en pony’s. Hierbij zet je een afscheiding in de wei,  die je iedere twee dagen een meter opschuift, zodat ze niet onbeperkt gras kunnen eten. En let zoals eerder gezegd goed op na een bevalling. De nageboorte moet er binnen zes uur uit zijn.

Paardenverzekering vergelijken

Alle paardeneigenaren weten dat het houden van een paard op stal of in een manage niet goedkoop is. Het kost namelijk een hoop geld om je paard de verzorging te geven die nodig is. Het paard moet tenslotte kunnen springen, rennen, bewegen. Ook voer en de hoefsmid moeten betaald worden. Al met al geen goedkope liefhebberij. Het is daarom zeer verstandig om een paardenverzekering af te sluiten. Dat is echt van essentieel belang als je eigenaar bent van een paard. Een paard is moeilijker te behandelen en niet elke dierenarts is hierin gespecialiseerd. Je kunt er voor kiezen om je paard gedeeltelijk te laten verzekeren of om bijvoorbeeld alleen de trailer te verzekeren. Niet elke verzekering is uiteraard hetzelfde. De site dierenverzekering-vergelijken/paardenverzekering vergelijkt verschillende aanbieders waarbij je kunt kijken welke het beste bij je past. Verzekeraar OHRA bijvoorbeeld wordt getipt als een van de goedkopere verzekeringen om jouw paard bij te laten verzekeren.

Top 3
dierenverzekeringen

Vorige slide
Volgende slide

Gerelateerde dieren blogs

Koliek bij paarden

Veel paarden krijgen te maken met koliek. Het is namelijk een veel voorkomende aandoening bij paarden. Koliek is echter zelf

Droes bij paarden

Wat verstaan we precies onder droes? Kort gezegd is droes een bacteriële infectieziekte. Droes wordt veroorzaakt door de bacterie Streptococcus

Einschuss bij paarden

Einschuss is een ernstige ontsteking van de onderhuid van het paard en komt vaak voor aan de benen. Het paard