Koliek bij paarden

[ez-toc]

Veel paarden krijgen te maken met koliek. Het is namelijk een veel voorkomende aandoening bij paarden. Koliek is echter zelf geen ziekte, maar een verzamelnaam van symptomen die te maken hebben met pijn in de buikholte bij paarden. Er zijn verschillende soorten van koliek. De meest voorkomende vormen zijn: gaskoliek, krampkoliek, zandkoliek, koliek door verstopping in de darm en koliek door liggingsverandering van de darm.

Oorzaak

De voornaamste oorzaak van koliek ligt bij het drinkwater en de voeding. Een ander belangrijke oorzaak van koliek bij paarden is een wormbestemming. Om een behandeling te voorkomen, is het van belang dat je direct een dierenarts waarschuwt wanneer je het paard verdenkt van koliek.

Hierbij de oorzaken en uitleg van de verschillende soorten van koliek. Als jouw paard gaskoliek heeft dan heeft het last van gasophoping in de darmen. Dit komt onder andere door een te veel aan gassen in de dikke darm. De oorzaak hiervoor kan zijn dat het paard te veel suikers opneemt welke niet verteerd kunnen worden in de dunne darm en vervolgens doorstromen naar de dikke darm. Deze worden in de dikke darm afgebroken, waarbij gasvorming plaats vindt. Ook kan het voorkomen dat de dikke darm gedeeltelijk of geheel geblokkeerd wordt. De oorzaak hiervoor is vaak een draaiing of verstopping van de darm. Bij krampkoliek verkrampen de darmen of een gedeelte daarvan. Dit kan gebeuren als het paard iets verkeerds heeft gegeten. De spijsvertering wordt verstoord en er worden stoffen aangemaakt die de darm doen verkrampen. Daarnaast zijn er verschillende factoren die krampkoliek kunnen veroorzaken, bijvoorbeeld veranderingen in het management. Hierbij kan gedacht worden aan veranderingen van voer, stalling of een ander trainingsschema. Ook een worminfectie kan soms leiden tot krampkoliek. Als het paard op een zanderige paddock staat of in een kaal weiland dan kan het zandkoliek krijgen. Het kan dan gebeuren dat een paard zand gaat eten omdat het last heeft van een mineralen tekort. Het zand wat het paard heeft opgenomen stapelt zich geleidelijk op in de darm. Dit zand beschadigt de binnenkant van de darmen en het slijmvlies waardoor er irritatie ontstaat. In combinatie met het gewicht van het zand, heeft dit zandkoliek als gevolg. Als het paard een verstopping in de darmen heeft dan zit de voerstroom vast in de vernauwingen van de darmen. Deze vorm van koliek komt vaak voor wanneer het paard een overmatige hoeveelheid stro, grofstengelig hooi/kuil of andere bodembedekking heeft opgenomen. Het overgrote deel van de darmen ligt ‘los’ in de paardenbuik. Het kan dus voorkomen dat er delen van de darm verstrengeld raken, ook wel liggingsveranderingen genoemd. De symptomen van deze koliek kunnen variëren van mild tot zeer heftig, maar vrijwel altijd is er een behandeling nodig om de onderliggende oorzaak op te lossen.

Symptomen

Er is een sterke variatie qua symptomen als het paard aan koliek lijdt. Deze symptomen zijn echter de meest voorkomende: krabben met de voorbenen, flemen, onrustig gedrag, waarbij het paard afwisselend kan gaan liggen en weer opstaan, plotseling rustig en sloom worden, rollen, waarbij het paard op zijn rug kan blijven liggen, zweten, versnelde ademhaling met soms kreunen, naar de flanken kijken, trappen of bijten, optrekken van de buik, alleen maar willen liggen en geen eetlust meer hebben.

Behandeling

Als je vermoed dat je paard koliek heeft, waarschuw dan direct de dierenarts en beschrijf goed de symptomen die je hebt opgemerkt. Als je de hartslag van je paard kunt tellen of meten, geldt: hoe hoger de hartslag is, hoe meer spoed voor de dierenarts! Wat je verder het beste kunt doen, hangt er vanaf hoe heftig de koliek is. Als het mogelijk is, laat het paard dan een kwartier tot half uur stappen, mits het paard geen gevaar vormt voor zichzelf en voor jou als eigenaar. Als het paard zo’n heftige koliek heeft dat dit wel het geval is, is het soms verstandig het dier in een paddock/bak te zetten waar hij zichzelf zo min mogelijk kan beschadigen. Het is over het algemeen niet zo dat het rollen de koliek op dat moment nog verergert.

Preventie

Hoe kan de koliek voorkomen worden? Om de kans op koliek te verkleinen, kunnen de volgende maatregelen worden genomen: Ontworm de paarden tijdig en gericht en laat paarden met lichte koliekverschijnselen onderzoeken. Ook is het belangrijk om het gebit van het paard regelmatig te verzorgen. Beperk veranderingen in het rantsoen; voer eventuele rantsoenveranderingen langzaam in. En beperk de weideduur bij snelle grasgroei en voer op stal royaal hooi bij.

Paardenverzekering vergelijken

Ben je in het bezit van een paard, dan is het zeer aan te raden om een verzekering af te sluiten. Het onderhouden van een paard kost veel tijd, maar ook een hoop geld. Denk aan voer, de hoefsmid en aan eventuele behandelingen en medicijnen als het paard ziek wordt. Je kunt er voor kiezen om je paard gedeeltelijk te laten verzekeren of om bijvoorbeeld alleen de trailer te verzekeren. Niet elke verzekering is uiteraard hetzelfde. De site dierenverzekering-vergelijken/paardenverzekering vergelijkt verschillende aanbieders waarbij je kunt kijken welke het beste bij je past. Niet elke verzekeraar vergoedt dezelfde kosten. Sommige verzekeraars vergoeden bijvoorbeeld maar een gedeelte van de kosten dus het is zeer verstandig om daar goed op te letten. Ook kun je denken aan een aanvullende verzekering. Deze hoeven niet direct iets met het paard te maken hebben, Je kunt bij een aanvullende verzekering denken aan diefstal of aan een ongevallenverzekering voor opzittenden. Je kunt immers lelijk terecht komen als je van een paard valt. Vaak worden diefstal en een ongevallenverzekering aangeboden als aanvullende verzekering. Kijk dus goed naar jouw persoonlijke voorkeuren en laat je goed adviseren welke verzekering het beste bij jou past. Verzekeraar OHRA bijvoorbeeld wordt getipt als een van de goedkopere verzekeringen om jouw paard bij te laten verzekeren.

Top 3
dierenverzekeringen

Vorige slide
Volgende slide

Gerelateerde dieren blogs

Hoefbevangenheid bij paarden

Als er sprake is van hoefbevangenheid bij jouw paard dan spreken we van een ernstige pijnlijke aandoening. De ontsteking in

Droes bij paarden

Wat verstaan we precies onder droes? Kort gezegd is droes een bacteriële infectieziekte. Droes wordt veroorzaakt door de bacterie Streptococcus

Einschuss bij paarden

Einschuss is een ernstige ontsteking van de onderhuid van het paard en komt vaak voor aan de benen. Het paard