Melanomen bij paarden

[ez-toc]

Melanomen zijn huidtumoren die ontstaan vanuit cellen die pigment maken. Die cellen heten melanocyten. Normaal gesproken delen die cellen zich met een bepaalde snelheid en daarbij maken ze pigmentkorrels aan. Vaak zitten er meerdere melanomen bij elkaar. De grootte van een melanoom verschilt per geval. Het kan een klein bultje zijn, maar het kan ook uitgroeien tot een behoorlijk grote knobbel. Melanomen kunnen op en onder de huid zitten en komen vooral voor op plekken waar de huid dun behaard is. In het begin zitten de cellen vooral in de huid.

Symptomen

Melanomen zijn in principe te herkennen aan het feit dat het paard opeens een soort bobbel onder de huid heeft. Vaak blijven ze onder de huid zitten, maar het komt ook wel eens voor dat hij door de huid heen komt. Melanomen kunnen ook openbarsten, als dat gebeurt komt er een vieze zwarte vloeistof uit. Ze groeien vaak in groepjes, waar één melanoom is zitten er vaak meer. De grootte van een melanoom kan sterk variëren van de grootte van een kapucijner tot zelfs de grootte van een mandarijn!

Diagnose

Bij vrijwel alle paarden met een melanoom gaat het om een schimmel en meestal zijn het ook de wat oudere paarden. Schimmels hebben meer melanocyten in hun vacht dan andere paarden, maar bij schimmels wordt het zwarte melanine-pigment niet meer geproduceerd. Doordat schimmels meer melanocyten hebben lopen ze meer kans op een melanoom, maar ook paarden met een andere kleur kunnen melanomen krijgen. Meestal zijn de melanomen te vinden aan de staartwortel of rondom de anus, waardoor ze niet altijd direct opvallen wanneer hier niet regelmatig wordt gekeken. Melanomen kunnen uiteraard ook op andere plaatsen op de huid voorkomen.Een bult onder de staart of op de huid hoeft natuurlijk niet altijd een melanoom te zijn, de dierenarts kan bepalen of het wel of niet gaat om een melanoom.

Behandeling

In eerste instantie wordt er meestal niets gedaan aan melanomen. De meeste zijn goedaardig en als de knobbel het paard niet in de weg zit, is het geen probleem als het blijft zitten. Je kunt melanomen op verschillende manieren weghalen. Meestal worden ze gewoon weggesneden, maar je kunt ze ook met stikstof aanstippen. Dat werkt net als bij een wrat bij mensen. Er worden ook wel eens een soort chemokuren of maagzuurremmers gebruikt in de hoop de deling van de cellen terug te dringen. Dit gebeurt echter niet vaak omdat er nog maar weinig bewezen successen zijn. Nu is er dus hoop; er wordt gewerkt aan het ontwikkelen van een vaccin.

Paardenverzekering vergelijken

Alle paardeneigenaren weten dat het houden van een paard op stal of in een manage niet goedkoop is. Het kost namelijk een hoop geld om je paard de verzorging te geven die nodig is. Het paard moet tenslotte kunnen springen, rennen, bewegen. Ook voer en de hoefsmid moeten betaald worden. Al met al geen goedkope liefhebberij. Het is daarom zeer verstandig om een paardenverzekering af te sluiten. Dat is echt van essentieel belang als je eigenaar bent van een paard. Een paard is moeilijker te behandelen en niet elke dierenarts is hierin gespecialiseerd. Je kunt er voor kiezen om je paard gedeeltelijk te laten verzekeren of om bijvoorbeeld alleen de trailer te verzekeren. Niet elke verzekering is uiteraard hetzelfde. Op deze pagina ver worden verschillende aanbieders met elkaar vergeleken zodat je gelijk ziet welke het beste bij je past. Een aantal kosten worden bijna door elke verzekeraar vergoedt. Denk hierbij aan inentingen die het paard jaarlijks moet krijgen. Deze inentingen zijn vrij kostbaar en kun je als het ware verhalen op je verzekering. De behandelingen hiervoor – bijvoorbeeld aan de hoef of benen – vallen in de meeste gevallen ook onder de afgesloten verzekering. Ook geldt voor bijna alle verzekeringen dat de meeste medicijnen die je paard moet nemen vergoed worden. Het kan in sommige gevallen wel zo zijn dat je zelf ook een gedeelte van de kosten voor deze medicijnen voor je rekening moet nemen. Dit hangt bijvoorbeeld af wat voor een soort medicijn het is. Naast bovenstaande voorbeelden zijn er ook aanvullende verzekeringen. Deze hoeven niet direct iets met het paard te maken hebben, Je kunt bij een aanvullende verzekering denken aan diefstal of aan een ongevallenverzekering voor opzittenden. Je kunt immers lelijk terecht komen als je van een paard valt. Vaak worden diefstal en een ongevallenverzekering aangeboden als aanvullende verzekering. Kijk dus goed naar jouw persoonlijke voorkeuren en laat je goed adviseren welke verzekering het beste bij jou past.

Verzekeraar OHRA bijvoorbeeld wordt getipt als een van de goedkopere verzekeringen om jouw paard bij te laten verzekeren.

Top 3
dierenverzekeringen

Vorige slide
Volgende slide

Gerelateerde dieren blogs

Koliek bij paarden

Veel paarden krijgen te maken met koliek. Het is namelijk een veel voorkomende aandoening bij paarden. Koliek is echter zelf

Hoefbevangenheid bij paarden

Als er sprake is van hoefbevangenheid bij jouw paard dan spreken we van een ernstige pijnlijke aandoening. De ontsteking in

Droes bij paarden

Wat verstaan we precies onder droes? Kort gezegd is droes een bacteriële infectieziekte. Droes wordt veroorzaakt door de bacterie Streptococcus