Mok is een huidaandoening die door factoren van buitenaf en van binnenuit kan worden veroorzaakt. Onder mok vallen alle irritaties aan de onderbenen, maar die in de kootholte is toch wel de bekendste. Mok kan heel hardnekkig zijn, maar het is gelukkig goed te genezen. Mok zie je vooral tegen het einde van de zomer en in de herfst, als het wat natter wordt.
Oorzaak
Mok is een zogenaamde multi-factoriële ziekte. Dat wil zeggen dat er vele oorzaken kunnen zijn welke vaak ook gecombineerd voorkomen. Hieronder een willekeurige opsomming: Invloeden van buitenaf (o.a. zand en modder, vuil, diarree, teveel en te grondig wassen, insektenbeten) met als gevolg beschadiging van de huid. Dit vormt vaak het begin van meer ellende. Doordat het huidgebied waarin de aandoening aangrijpt bij ieder beweging van het paard mee beweegt, zal herstel van de beschadiging minder snel verlopen dan op plaatsen waar de huid weinig beweegt. Ander nadeel van de locatie van het probleem is dat het zo dicht bij de grond is. Zomermok ontstaat waarschijnlijk door een combinatie van irriterende en/of ‘giftige’ stoffen in het gras en teveel zonlicht in de zomer. Bacteriële infecties kunnen de zaak verergeren. Ze kunnen immers makkelijk een voedingsbodem vinden en kunnen dan nog meer problemen veroorzaken. Ook schimmelinfecties kunnen mok veroorzaken.
Symptomen
Wat zijn precies de symptomen van mok? Hierbij een opsomming: korsten of kloven in de kootholten, rode kootholte, schilferige kootholte, vochtig eczeem in de kootholte, verdikking van de huid in kootholte, jeuk (schuren van benen of aanhoudend en geërgerd stampen), verdikking van het been of kreupelheid, wat gepaard kan gaan met koorts.
Diagnose
Met name bij koudbloed paarden veroorzaken mijteninfecties mok. Dan ontstaan er donkergrijze vettige korstjes op de huid. De huid onder de korsten is meestal intact. De meeste mijteninfecties blijven niet beperkt tot alleen de kootholte, maar breiden zich snel uit naar het gehele onderbeen. Bij langdurige mijteninfecties kan de huid verdikt raken, soms leidt tot typische plooi vorming in de kootholte en op de achterzijde van de pijp. Mijten veroorzaken veelal jeuk, hierdoor gaan veel paarden stampen met hun benen of schuren.
Behandeling
Er zijn veel verschillende opvattingen over hoe mok behandeld dient te worden. Dit maakt de ene behandeling niet beter of slechter dan de ander. Wat heel belangrijk is in de behandeling van mok is de oorzaak weg te nemen. Bij paarden met veel behang kan het helpen om te scheren. Als er veel vuil zit, dient dit weggehaald te worden. Het is altijd verstandig om je paard in een schone en droge omgeving te stallen als het mok heeft. Voorkom dat je paard met natte kootholtes op stal gaat en beperk het aantal wasbeurten bij paarden die gevoelig zijn voor mok tot een minimum. Er zijn heel veel zalven en behandelmogelijkheden uitgevonden in de loop der jaren. Dit komt enerzijds doordat de ideale behandeling nog niet is gevonden en anderzijds door de vele mogelijke oorzaken. Een paar dagen de kootholte schoon en droog houden en eventueel een huismiddel proberen is op zich geen probleem. Je mag nooit langer dan 7 dagen proberen zelfstandig de mok te behandelen en het is beter om juist iets eerder een dierenarts te raadplegen.
Preventie
De aandoening kan bijzonder hardnekkig zijn voor gevoelige paarden, vooral omdat het bijna onmogelijk is de kootholte van sportpaarden constant droog te houden. Bij het rijden op een natte bodem, het lopen in de wei en bij het afspuiten wordt de huid nat en week. Bovendien bewegen de huidplooien in de kootholte altijd als het paard loopt. Kloofjes groeien moeilijk dicht. Om mok te voorkomen is het belangrijk te zorgen voor een droge, schone stal en laat gevoelige paarden niet in een nat en modderig weiland staan. Zet ze pas in het land als de dauw opgetrokken is en houdt ze op stal op een regenachtige dag. Preventief de kootholte uitscheren kan een averechts effect hebben. De vetlok zorgt ervoor dat water en zweet vanaf de pijp rechtstreeks op de grond drupt, zonder de kootholte te beroeren. Bovendien werken haren als een soort dekmantel van de huid. Maak de kootholte altijd meteen na het rijden schoon met een handdoek en vermijdt dagelijks afspuiten van de onderbenen bij gevoelige paarden.
Paardenverzekering vergelijken
Alle paardeneigenaren weten dat het houden van een paard op stal of in een manage niet goedkoop is. Het kost namelijk een hoop geld om je paard de verzorging te geven die nodig is. Het paard moet tenslotte kunnen springen, rennen, bewegen. Ook voer en de hoefsmid moeten betaald worden. Al met al geen goedkope liefhebberij. Het is daarom zeer verstandig om een paardenverzekering af te sluiten. Dat is echt van essentieel belang als je eigenaar bent van een paard. Een paard is moeilijker te behandelen en niet elke dierenarts is hierin gespecialiseerd. Je kunt er voor kiezen om je paard gedeeltelijk te laten verzekeren of om bijvoorbeeld alleen de trailer te verzekeren. Niet elke verzekering is uiteraard hetzelfde. De site dierenverzekering-vergelijken/paardenverzekering vergelijkt verschillende aanbieders waarbij je kunt kijken welke het beste bij je past. Een aantal kosten worden bijna door elke verzekeraar vergoedt. Denk hierbij aan inentingen die het paard jaarlijks moet krijgen. Deze inentingen zijn vrij kostbaar en kun je als het ware verhalen op je verzekering. De behandelingen hiervoor – bijvoorbeeld aan de hoef of benen – vallen in de meeste gevallen ook onder de afgesloten verzekering. Ook geldt voor bijna alle verzekeringen dat de meeste medicijnen die je paard moet nemen vergoed worden. Het kan in sommige gevallen wel zo zijn dat je zelf ook een gedeelte van de kosten voor deze medicijnen voor je rekening moet nemen. Dit hangt bijvoorbeeld af wat voor een soort medicijn het is. Naast bovenstaande voorbeelden zijn er ook aanvullende verzekeringen. Deze hoeven niet direct iets met het paard te maken hebben, Je kunt bij een aanvullende verzekering denken aan diefstal of aan een ongevallenverzekering voor opzittenden. Je kunt immers lelijk terecht komen als je van een paard valt. Vaak worden diefstal en een ongevallenverzekering aangeboden als aanvullende verzekering. Kijk dus goed naar jouw persoonlijke voorkeuren en laat je goed adviseren welke verzekering het beste bij jou past.
Verzekeraar OHRA bijvoorbeeld wordt getipt als een van de goedkopere verzekeringen om jouw paard bij te laten verzekeren.