Hondennamen → 2023

Hondennamen

Vind hier de leukste hondennamen!

Op onze website kun je terecht voor de beste vergelijkingen als het gaat om de verzekering van uw hond of kat. Met een duidelijk overzicht waarbij de beste dierenverzekeringen netjes op een rijtje zijn gezet, is het afsluiten van een passende dierenverzekering zo gebeurd! Om het net nog wat makkelijker te maken voor u! Hebben wij nu ook nog eens een zeer ruime keuze aan hondennamen voor u op een rijtje gezet, waardoor u naast uw dierenverzekering ook nog voor uw hondennaam bij ons terecht kan! U kunt de hondennamen nu ook filteren op land van herkomst, geslacht en kunt u zelfs kiezen tussen oude en nieuwe hondennamen! Kent u zelf ook een leuke hondennaam en staat hij er nog niet tussen? Zet hem er dan gerust tussen!

Voeg nieuwe hondennaam toe

Of kies een geslacht


- of -

Wat bij hondennamen belangrijk is

Namen veranderen de wereld. Namen geven een gezicht, vergemakkelijken het samenzijn en de communicatie en zorgen ervoor dat vreemden tot vrienden worden. Namen geven uiting aan gevoelens en verlangens en verstevigen de banden met medemensen en dieren. Bij onze huisdieren is de naam een symbool van vertrouwen en de toegenegenheid tussen mens en dier. Een dier dat een naam draagt, neemt voor ons een onbewust een andere positie in: van een ‘voorwerp’ verandert het in een medeschepsel en partner. Van alle dieren die de mens tot metgezel en huisgenoot heeft gekozen, staat de hond ons het meest nabij. Met hem delen we meer als met de kat, we delen ons leven. Hij is een partner bij sport en spel, begeleidt ons tijdens het reizen en de vakantie, is trouw en biedt ons troost. Het voormalige waak en werkdier is al lang de beste vriend van de mens geworden: volwaardig familielid, speelkameraad en beschermer van de kinderen, trouwe begeleider van alleenstaanden en ouderen. De naam van een hond dient dit allemaal uit te drukken: nabijheid en toegenegenheid, saamhorigheid en betrouwbaarheid.

Maar nog veel meer: een hondennaam moet natuurlijk bij de drager ervan passen, hij dient het uiterlijk en het wezen, de afstamming en indien mogelijk ook de individuele kenmerken te beschrijven. En niet zelden verbinden de trotse bezitters aan de naam ook hun eigen verwachtingen en eisen aan hun vierpotige partner. Dat is niet altijd eenvoudig bij een kleine pup, die nog een echte hond moet worden.

Fokkers van rashonden hebben het gemakkelijker: alle honden van hun foklijn hebben dezelfde kennelnaam. De naam begeleidt de hond zijn leven lang, hij en zijn omgeving moeten daarmee in iedere situatie uit de voeten kunnen. Bij katten kan men zijn fantasie de vrije loop laten en hun de avontuurlijkste en meest fantastische namen geven. Zij luisteren ernaar of niet en gaan verder hun eigen weg. Met de hond begeeft met zich in de openbaarheid, zijn naam verbindt hem als een onzichtbare lijn aan zijn bezitter en beschermt hem en anderen voor mogelijke gevaren. Een hondennaam moet geschikt zijn voor het dagelijkse leven en iedere hond dient al vroeg te leren luisteren naar zijn eigen naam.


Alle hondennamenWat een naam zegt over uw hond

Tijden veranderen. Namen ook. Namen weerspiegelen steeds iets van de tijdgeest, de levensopvattingen en actuele trends.Voor hondennamen geldt dit in het bijzonder. Vooral prominente viervoeters dienen vaak als voorbeeld voor hun minder bekende soortgenoten. De vergelijking is eenvoudig: hoe beroemder de hond, des te meer naamgenoten. wat hun bezitters tot de keuze van de illustere doopnaam drijft, ligt voor de hand: een vonkje van de glamour voor de eigen trouwe viervoeter en de geheime wens dat in hem iets sluimert van de karaktereigenschappen en talenten van het prominente voorbeeld. Wanneer hij tot hetzelfde ras behoort als de ster in het voetlicht en op hem lijkt wat betreft gestalte en kleur, dan hebben de baas en zijn hond in ieder geval al gewonnen.

Sommige hondennamen zijn onlosmakelijk verbonden aan bepaalde rassen. Dan is het bijna een belediging om met andere namen tegen de stroom in te zwemmen. Filmlegende Lassie heeft niet alleen ontelbare colliegeneraties die naam gegeven, zijn naam wordt gewoon gebruikt als aanduiding van het ras. Lassie is een evergreen zoals de Legendarische sint-bernard Barry of Pluto, Disney’s onsterfelijke tekenfilmster. Veel andere prominente honden waren echter slechts eendagsvliegen en zijn lang weer vergeten: wie kent er nog de herdershond Bullet, vroeger een ster op de Amerikaanse televisie? Zullen Rex, de hond uit de politieserie, Benji, de bastaard met het wilde haar, of de onvervalste bordeauxdog Hootch uit de film ‘Turner and Hootch’ lang meegaan?

Klassieke en tijdloze hondennamen

Wie een trendy naam voor zijn hond kiest, kan daarvan al snel spijt krijgen. Wanneer gekozen wordt voor een klassieke naam, zal deze zeker zijn bekendheid behouden. De beroemde namen uit de wereldliteratuur. de geschiedenis en de mythologie kunnen rekenen op een vaste aanhang. ‘Attila’ en ‘Ajax’, ‘Leda’ en ‘Lara’, ‘Castor’ en ‘Clio’, ‘Loki’ en ‘Leo’ behoren nooit tot de top tien van favoriete hondennamen, maar ze zijn toch veel meer dan tweede keus. Soms wordt een traditionele naam nieuw leven ingeblazen door nieuwe bekendheden. Zoals ‘Kevin’, die sinds de populaire film ‘Home Alone’ weer helemaal in is. Andere zijn al vele jaren een geheime tip: ‘Bootsman’ is een weinig gebruikte naam, ook al wordt het jeugdboek Vakantie in Bolderburen van Astrid Lindgren, waarin de onbeholpen sint-bernard met deze hondennaam een belangrijke rol speelt, nog steeds verslonden door kinderen over de gehele wereld. En ook schopenhauers ‘Butz’ is over 20 poedelgeneraties nog een passende naam.

De hondennaam is de onzichtbare lijn

Bij de doop van een kat, parkiet, muis of hamster mag men zijn fantasie de vrije loop laten: slechts zelden is aan de naam een praktische betekenis verbonden. Bij de hond echter is de juiste naam de onzichtbare lijn, waarmee de bezitter hem leidt en controleert. Om de honden een commando te geven, moet eerst hun aandacht worden gewekt. Dat lukt het beste met de vertrouwde naam. Wanneer u geen risico wilt lopen, kiest u een korte naam van een of twee lettergrepen, die niet met vaak gebruikte woorden kan worden verward. Een “Blits”, die het bevel “Zit!” kent, zal meestal gaan zitten, wanneer hij zijn naam hoort. Honden nemen perfect waar, ze reageren betrouwbaar op onze lichaamshouding en bewegingen. Bij het roepen van de hondennaam dient u, indien mogelijk, rechtop en frontaal ten opzichte van de hond te staan. Geef het gewenste commando als de hond oogcontact met u heeft, en benadruk dit nog met een teken van de hand. Net zoals met bevelen dient u ook de naam niet te vaak te roepen. Wie tien keer ‘Hasso, Hasso! roept en wild gebarend achter zijn hond aanloopt, mag niet verbaasd zijn, wanneer die naar de wensen van de baas niet meer gehoorzaamt.
Voeg nieuwe hondennaam toe


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *